Skip to main content

Ayurveda

Ayurveda betyder “läran om livet” och har använts i Indien under tusentals år för att hjälpa människor till bättre hälsa. Intresset för Ayurveda ökar för varje år i hela världen och allt fler människor får upp ögonen för hur det är möjligt att via kost och livsstilsförändringar kunna hjälpa kroppens naturliga förmåga till självläkning. Ayurveda är detsamma som livskunskap (ayur = liv, veda = kunskap) och förklarar naturens världar och lagar och hur allt hör samman. 

Enligt Ayurveda består allt som existerar av fem grundelement: jord, vatten, eld, luft och rymd som var och en har speciella egenskaper. Allt levande består av en unik kombination av de fem elementen, vilket även gäller oss människor. Det är också förklaringen och anledningen till varför vissa personer älskar sol och värme medan andra föredrar skugga och lite svalare temperatur. Det är även orsaken bakom att vissa får torr hy under vintern, medan andra alltid får förkylningar på våren, eller förklaringen till att vissa människor behöver mer sömn än andra. De olika egenskaperna som förklarar våra olikheter går att sammanfatta i tre kroppstyper – eller personlighetstyper. De tre olika typerna eller så kallade doshorna är Vata, Pitta och Kapha. Dessa tre typerna finns alla i en viss mängd i varje individ och ansvarar för olika funktioner i kroppen, vilket i sin tur påverkar våra styrkor och svagheter. Varje individ/person har sina speciella utmärkande egenskaper. Det är viktigt att förstå att vi alla är en blandning av de tre olika personlighetstyperna , men oftast kommer en eller två av dessa typer att vara dominerande och det är det som styr din personlighet. Man kan se de olika doshorna som tre  energiformer eller naturkrafter. De tre reglerar alla egenskaper och funktioner både i din kropp och i resten av universum. Förhållandet mellan de olika doshorna är inte konstant genom livet utan ändras ständigt genom påverkan av yttre och inre faktorer såsom mat, motion, tankar och känslor.

Sjukdom och obalans
Även sjukdomar och krämpor som drabbar oss hänger ihop med doshorna och de obalanser som finns hos dessa. Vårt naturliga tillstånd är att vara i balans. Lever vi däremot på ett sätt som går emot våra behov, t ex genom att äta felaktig kost, då rubbas jämvikten hos de tre doshorna och obalans uppstår. Till en början klarar kroppen själv att kompensera för detta, men fortsätter vi med samma livsstil såsom ohälsosam mat och för lite motion får vi en allt större obalans i kroppen som slutligen utvecklas till sjukdom. Men kan man på ett tidigt stadium ta hand om dessa små obalanser, så kan du förebygga ohälsa i framtiden.

De olika doshorna:

Vata-dominerade personer: Lätt, spenslig kroppsbyggnad, varierande hunger och törst, tänker arbetar och rör sig kvickt, torr hud, kreativ, alert och pratsam, gillar värme, tendens till att oroa sig

Överskott i Vata kan ge: Frusenhet, värk i huvud rygg och leder, gasbildning, hård avföring, rastlöshet, oro, rädsla, lågt självförtroende, sömnstörningar, torr hud, koncentrationssvårigheter, kronisk trötthet, menstruationsproblem

Pitta-dominerade personer:  Medelstor kroppsbyggnad, bra aptit, hoppar ogärna över måltider, dynamisk och målmedveten, förnöjsam och smidig, skarpt intellekt, gott minne, tendens till ilska och irritation under stress, tävlingsinriktad och företagsam

Överskott i Pitta kan ge: Magkatarr, inflammationer, allergier, hudbesvär, irritation, högt blodtryck, migrän, otålighet, envishet, bristande tålamod, dominans

Kapha-dominerade personer:  Kraftig, stark kroppsbyggnad, låg hunger och långsam matsmältning, metodisk och tålmodig, trygg och harmonisk, bra minne, , familjär, pålitlig och stabil

Överskott i Kapha kan ge:  Ökad tyngdkänsla, slembildning, övervikt, stelhet, överdrivet sömnbehov, trögstartad i aktivitet, tungsinthet, håglöshet, allergier och astma, depressioner

Om du har obalans i dina doshor (vata, pitta och/eller kapha) så ökar du det som är balanserande för dig.

Varje person har sin egen unika sammansättning av vata, pitta och kapha. Det är då lättare att förstå varför vi reagerar så olika på t ex psykisk och fysisk stress. Det blir också tydligt varför vi har olika sätt att tänka, planera, agera, lösa problem, hantera konflikter, ta till oss ny information etc.
 

Allt handlar om din kroppstyp och dina särdrag

Allas våra olikheter kan verka slumpartade. Detta är fel uppfattat då allt styrs helt av vår genetik, vårt DNA och därmed den personlighetstyp vi har blivit födda med.  Vi är alla en del av ett enkelt och intressant mönster som finns i hela naturen. När man förstår detta mönster, har man också nyckeln till att själv skapa sin egen hälsa och sitt egna välbefinnande.

Behandlingarna

I våra paket ingår en sk Rejuvenation behandlingskur som anpassas efter varje individ efter konsultation med en läkare. Utformningen av kuren bestäms av ditt hälsotillstånd, ev. medicinska förutsättningar samt längd på vistelsen. Kuren innehåller olika oljemassager för huvud och kropp, vissa örtmediciner kan också ingå i kuren och en utrensande behandling för att eliminera slaggprodukter och gifter ur kroppen.  Har du exempelvis svår reumatism eller psoriasis så behövs vanligtvis en längre kur, minst 10-30 dagar för att få en djupverkande effekt. Kontakta oss för rådgivning.

Varje dags behandling tar ca 2 timmar och inleds alltid med huvudmassage. Därefter följer den behandling som din läkare ordinerat.

En bra investering för din hälsa

Vissa gäster tar en ayurveda kur för att behandla åkommor som ex: reumatism, hudproblem, stress, övervikt mm, men man behöver inte vara sjuk eller ha några medicinska problem för att få nytta av behandlingarna. Ayurveda är till stor del en investering för din framtida hälsa, ett naturligt sätt att koppla av till kropp och sinne, bli ompysslad och eliminera kroppens alla giftiga obalanser för att kunna få bra immunförsvar och god hälsa. Behandlingarna ger verkligen harmoni för kroppen, sinnet och själen!

Därefter följer man läkarens rekommendationer vad gäller dieten (som är anpassad efter ditt/dina doshor) för att underlätta och stödja utrensningskuren. I restaurangen serveras det under en dag ca 250 fantastiskt goda rätter. Variationerna av alla underbara smaker som finns i de vegetariska rätterna, grytorna, råa sallader mm är många. På varje gryta med mat finns det en lapp med den eller de doshas (vata, kapha, pitta) som just den rätten passar för.

Varje dag erbjuds yoga och meditationsklasser, vilket också är en del av kuren.

Efter en genomförd kur mår du bättre än på länge. Du har rensat ut gifter ur kroppen, ätit hälsosam och anpassad mat efter din kroppstyp, säkerligen blivit av med några kilo och att du fått rekommendationer av läkaren hur du ska bibehålla hälsan när du kommer hem. En mycket väl värd investering för din hälsa.

Du kommer garanterat att vilja åka tillbaka!

Kontakta oss
Adress:
Quality Travel of Scandinavia AB
Storgatan 20
35231 Växjö, Sweden, Org.nr 556783-8726